עבודה בתפקיד של דיאטנית קלינית
דיאטנית קלינית הוא מקצוע בעל חשיבות רבה, שמסוגל לשפר את בריאותו ואיכות חייו של כל אדם עלי אדמות. במידה ואת מתעניינת בעבודה עם אנשים, בשיפור המודעות בתחומי הדיאטה השונים, בקידום תזונה נכונה ובריאות כללית בקרב הציבור, דיאטנית קלינית יכול להיות המקצוע בשבילך.
איך לומדים, היכן עובדים
כדי לקבל את ההסמכה המתאימה שתאפשר לך לעבוד בתור דיאטנית קלינית, לא מספיק לדעת מה זו דיאטה או להתנסות בדיאטות מגוונות. כדי להתמחות בתחומי תזונה נכונה, אבות המזון והמגבלות התזונתיות לסובלים מבעיות רפואיות שונות, וכן להתאים תזונה נכונה לאנשים בגילאים שונים ובעלי סגנונות חיים שונים, לא די בקורס קצר. לפני שפונים למודעות הדרושים, שולחים קורות חיים, או פוצחים בתהליך חיפוש עבודה אינטנסיבי, יש לפנות לאחד ממוסדות ההשכלה הגבוהה שמציעים תוכנית לימודים לתואר אקדמי שנקראת – תואר בוגר במדעי התזונה (B.Sc). מכיוון שהמקצוע "תזונאית קלינית" שייך למקצועות הפרא רפואיים, כלומר מקצוע רציני, של טיפול בבני אדם, שנבנה על פי שיטות מדעיות ומחקריות מדוקדקות, אין די בלימודים עיוניים לפני שפונים לחיפוש עבודה כדיאטנית מן המניין. ראשית כל יש לעבור סטאז', כלומר התמחות, ורק אחר כך ניתן להפוך לדיאטנית קלינית מן השורה הראשונה.
שוק העבודה טומן בחובו שפע של מקומות עבודה המתאימים לתזונאית קלינית מוסמכת, וכל תזונאית תוכל למצוא מקום עבודה שיתאים לה במיוחד. בישראל יש ביקוש לא קטן לאנשי מקצוע שיודעים את עבודתם בתחום הזה ואין סיבה לחשוש מחוסר יכולת לממש את הפוטנציאל שלך בשוק העבודה.
אז איך כדאי לחפש עבודה: אפשר לפנות למודעות הדרושים בעיתונות או באינטרנט, לגשת לחברות המובילות בתחום משאבי האנוש או לפנות ישירות למעסיקים פוטנציאליים.
בין המעסיקים המחפשים דיאטנית קלינית ניתן למצוא חברות פרטיות וציבוריות העוסקות בבריאות הציבור, מרפאות פרטיות, קופות חולים, בתי חולים, מועדוני כושר ותרבות הגוף, מרכזי דיור למבוגרים, מרכזים להתפתחות הילד ועוד.
תפקידה של הדיאטנית הקלינית
לפני שתשלחי קורות חיים למעסיקים פוטנציאליים, חשוב לזכור שני דברים ולהתייחס אליהם בכתיבת קורות חיים – האחד, מהו תפקידה של הדיאטנית הקלינית באופן כללי; והשני, מהו תפקידה של הדיאטנית הקלינית בעיני המעסיק הפוטנציאלי שאליו את פונה. חלק מהמעסיקים מחפש דיאטנית קלינית שנותנת ייעוץ כללי, יחסית, המופנה ללקוחות רבים, כמו חדר כושר זול בהרצליה וקאנטרי קלאבים למיניהם. בבתי חולים, לעומת זאת, החשיבות של ההיכרות לעומק עם המטופל לצורך בניית תפריט ומתן המלצות לתזונה נכונה ומתאימה על פי התוויה רפואית חשוב במידה שאי אפשר להמעיט בערכה.
במאמר זה תקצר היריעה מלפרט מהו תפקידה של הדיאטנית הקלינית אצל כל מעסיק ומעסיק, אבל אצל מרבית המעסיקים כולל תפקידה של הדיאטנית כמה רבדים:
יכולת איבחון – דיאטנית מקבלת לידיה, במהלך עבודתה, מידע רב אודות המטופלים הנזקקים לשירותיה. המידע יכול להיות בדרך של שיחה אישית, קבלת נתונים רפואיים בכתב, התרשמות ממצב המטופל שלפניה, והתייעצות עם רופאים ואנשי מקצוע נוספים. המידע הרב שאותו היא מקבלת מסייע לה לאבחן את מצבו הנוכחי של המטופל, אילו חוסרים עליו להשלים, אילו הרגלים של תזונה נכונה יש לו ומאילו הרגלים עליו ללמוד להיפטר וכן הלאה.
התאמת תוכנית אישית – לאחר שלב האבחון, על הדיאטנית לבנות תוכנית אישית למטופל, שתנחה אותו כיצד להקפיד על תזונה נכונה המתאימה לו ביותר. התפריט האישי חייב לקחת בחשבון את אופיו והרגליו של המטופל, את נקודות החוזק שלו ואת וחולשותיו. בניית תפריט אופטימאלי לא יהיה שווה את הנייר שעליו הוא כתוב במידה ולא תהייה התייחסות ליכולתו של המטופל לעמוד בהמלצות. חשוב, אם כן, להתאים את האבחון הנכון למטופל, בצורה הנכונה.
שמירה על רמה מקצועית – כפי שהזכרנו, הדיאטנית הקלינית הוא מקצוע פרא רפואי שעומד בסטנדרטים גבוהים, ופועל על פי אמות מידה מדעיות. לאור ההתפתחויות הבלתי נגמרות במדעי התזונה וברפואה, האתגר והעניין של המקצוע משולבים בלימוד ובהתפתחות מקצועית לכל אורך החיים המקצועיים. דיאטנית קלינית טובה, שלקוחות באמת יכולים לסמוך עליה, היא אחת שלא מפסיקה לעכוב אחרי גילויים חדשים ועדכונים שונים בתחום ומתייחסת לכל החדשות בעולם הדיאטות בפתיחות.