שלא ינצלו אתכם – עבודה לנוער
אחת הבעיות הקשות ביותר בתחום העבודה לנוער היא ניצול הצעירים, ואי הקפדה על הזכויות המגיעות להם על פי חוק. בין השאר ישנם מקרים רבים שבהם השכר המשולם נמוך משכר המינימום, מקרים בהם לא משולם לבני הנוער מלוא שכרם וכן מקרים רבים בהם העבודה עצמה לא התנהלה כראוי – לא ניתנו הפסקות כנדרש, בני הנוער חויבו לרכוש מכספם מדים ועוד.
עבודה לנוער היא מטבעה עבודה זמנית, כך שמעסיקים רבים לא מרגישים צורך להשקיע ביחסי עובד מעביד נאותים. בנוסף, יודעים המעסיקים כי בני נוער רבים שקועים בחיפוש עבודה, וממילא כל שנה מצטרפים בני נוער חדשים למעגל העבודה ומחפשים עבודה לנוער כך שאין בעיה למצוא עובדים חדשים (אפילו בלי לפרסם מודעות דרושים) אם במקרה אלה שנוצלו יחליטו להתפטר. גם העובדה שעבודה לנוער היא ברוב המקרים כזו שאינה מחייבת מיומנות של ממש או ניסיון (על אף שאלה כן משדרגים את איכות העבודה, הם לא קריטיים) כך שתחלופה גבוהה אינה גורמת לנזקים משמעותיים מבחינת המעסיקים, וממילא רבים מהם מאמינים כי בני נוער מטבעם לא בשלים להתחייבות ומדובר עבורם בעבודה זמנית במיוחד. שילוב כל אלה (לצד החמדנות הבסיסית שמאפיינת למרבה הצער חלק ניכר מהאנושות) מוביל מעסיקים רבים לזלזל בכוח האדם שלהם, ולא להקפיד על מילוי זכויותיהם.
זכויות עבודה לנוער
עבודה לנוער היא נושא המעוגן בחוק (חוק עבודת הנוער, תשי"ג – 1953). על פי חוק זה – שעיקריו, אגב, מופיעים בפנקס נוח לעיון שפרסם משרד התמ"ת, וכמובן מפורסמים גם ברחבי האינטרנט – הגיל המינימאלי לעבודה לנוער הוא 15, כשמשרות מסוימות ניתן לאייש גם על ידי בני 14 ומעלה בתנאי שהתקבל היתר מפורש ממשרד התמ"ת.
היקף המשרה המותר הוא 40 ש"ע שבועיות, ולא יותר מ-8 כאלה ביום. מי שעובד למעלה משש שעות ביום זכאי להפסקה אחת של לפחות חצי שעה, ובסה"כ ל-45 דקות הפסקה ומנוחה (חשוב מאוד לסכם מראש אם ההפסקות הן על חשבון העובד או על חשבון המעביד). יום המנוחה השבועי – שבת ליהודים, שישי או ראשון לבני דתות אחרות – הוא מחוץ לחתום ואסור בתכלית האיסור להעסיק בו בני נוער.
עבודה לנוער אינה יכולה להתבצע בשעות הלילה: בני 16 ומטה יסיימו את יום העבודה לא יאוחר מ-20:00, בני 16-18 יכולים לעבוד עד 22:00. אם דרושים בני נוער לעבודה בלילה יש לקבל היתר מיוחד ממשרד התמ"ת.
שכר המינימום – המדורג בהתאם לגיל העובד – מתעדכן מעת לעת, ויש לוודא את גובהו במהלך תקופת העבודה. בנוסף, על המעביד לשלם הוצאות נסיעה, וכן לשלם עבור כל פעילות במסגרת העבודה לנוער (התלמדויות, השתלמויות, ישיבות וכו'). המעסיק הוא גם זה שמשלם את דמי הביטוח הלאומי עבור עובדים בני 18 ומטה.
כיצד להקפיד על מלוא הזכויות?
לרשות בני נוער שנתקלים בניצול מכל סוג שהוא עומד מינהל ההסדרה והאכיפה של משרד התמ"ת. כדאי גם לערב את ההורים בכל מקרה של אי תשלום שכר הוגן, וישנם גופים רבים אחרים המסייעים לבני נוער הרוצים להתאגד כדי לשלב כוחות במאבק על הזכויות המגיעות להם כחוק ובכלל. בפברואר 2012 אף נרשם תקדים מעודד, כשבני נוער שהועסקו באולם אירועים בבת ים הקימו ועד (בעזרת פעילי תנועת "דרור לישראל" והנוער העובד והלומד) ואילצו את בעלי האולם לנהל מו"מ ולחתום על הסכם קיבוצי המבטיח את זכויותיהם.
פורטל דרושים מבטיח לכם עבודה לנוער אצל מעסיקים איכותיים במיוחד. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי חלק מהאחריות מוטל גם על כתפיכם, ועליכם לעמוד על כל הזכויות המגיעות לכם – ולא להסס להיאבק בתופעה המכוערת של מקומות עבודה לנוער המנצלים את עובדיהם.