עבודה במשרות ממשלתיות
בעבר משרות ממשלתיות היו נחשקות במיוחד. תנאי העבודה בהן נחשבו אטרקטיביים, הן הבטיחו קביעות ובנוסף נלווה להן סטטוס מכובד. סוף המאה העשרים ותחילת המאה העשרים ואחת, שעמדו בסימן הפרטה מואצת ברוב הכלכלות המערביות, שחקו את ההתלהבות ממשרות ממשלתיות, אולם עדיין טמונים בהן לא מעט יתרונות.
חיפוש עבודה בשירות הציבורי
רוב המשרות הממשלתיות מוצעות באזור המרכז, אך גם חיפוש עבודה בצפון ובדרום עשוי להוביל לעתים למשרה ממשלתית איכותית. לוחות דרושים עבור משרות ממשלתיות ניתן למצוא באתר האינטרנט של לשכת הפרסום הממשלתית, וכן באתר האינטרנט של נציבות שירות המדינה. דרך אחרת להגיע למשרות ממשלתיות היא באמצעות חברת השמה.
המשרות הממשלתיות מגוונות מאוד – מורים, אנשי מחשבים, כלכלנים, פקידים, קלדנים, עורכי דין, מאבטחים, רופאים ועוד ועוד הצעות עבודה, החל מכאלה שאינן דורשות כישורים מיוחדים (ומתאפיינות באופן טבעי בשכר נמוך יחסית ובהיקפי משרה צנועים) וכלה במשרות המיועדות למומחים בעלי ניסיון רב וכישורים גבוהים – שמציעות הן שכר גבוה, הן עניין רב בעבודה ובחלק מהמקרים גם נטילת חלק פעיל בעיצוב החיים בארץ.
משרות ממשלתיות כוללות גם הצעות עבודה בחו"ל– בשגרירויות השונות ברחבי העולם וכן בנציגויות המסחריות והצבאיות – בעיקר בתחום האבטחה, כך שחיילים משוחררים יכולים לשלב עבודה רווחית והיכרות עמוקה עם מקומות חדשים.
נציבות שירות המדינה
הגוף האחראי על איוש משרות ממשלתיות וההתנהלות בהן הוא נציבות שירות המדינה. גוף זה החל לפעול בשנת 1950, וכיום משויך למשרד ראש הממשלה. הנציבות עורכת מכרזים למשרות ממשלתיות שונות ואחראית על מיון המועמדים להן; יוצרת מסלולי קידום בתפקידים השונים וקובעת קריטריונים ברורים לכל מסלול ותפקיד; דואגת להכשרתם והדרכתם של העובדים במשרות ממשלתיות; ומטפלת בתנאי העבודה של עובדי המדינה ובהסדרי היציאה לפנסיה.
נציבות שירות המדינה אמונה גם על הגברת הפריון של העובדים השונים שבתחום אחריותה ועל הקניית שיטות עבודה יעילות ויצירת מבנה ארגוני נאות, כל אלה בכדי שהשירות לציבור יהיה איכותי ככל האפשר.
נציבות שירות המדינה מפעילה גם בית דין משמעתי, שבפניו מתייצבים עובדים החשודים בהפרת אמונים, עבירה על חוקי המדינה, התרשלות, התנהגות בלתי הולמת או שהורשעו בבית משפט אזרחי בעבירה הנושאת קלון. העונשים הצפויים למי שנמצאים אשמים מגוונים, מהתראה דרך הורדה בדרגה וכלה בפיטורים.
העדפה מתקנת במשרות ממשלתיות
אחת המטרות לשמה הוקמה הנציבות, ואחד הנושאים החשובים באופן כללי כשמדובר במשרות ממשלתיות, הוא העדפה מתקנת. חיפוש עבודה הוא תמיד משימה לא פשוטה, אבל יש אוכלוסיות שעבורן מציאת עבודה איכותית ומשרה ההולמת את כישוריהם קשה במיוחד. בפרט, פועלת נציבות שירות המדינה בישראל למען העדפה מתקנת עבור 4 קבוצות: נשים, אנשים בעלי מוגבלויות, הקהילה האתיופית והמיעוטים השונים – דרוזים, צ'רקסים וערבים.
חשוב להדגיש כי העדפה מתקנת היא קונספט שנוי במחלוקת: המצדדים בה מאמינים כי בלעדיה לא ניתן יהיה להגיע לשוויון אמיתי, וכי בזכותה יוכלו קבוצות חלשות (או מוחלשות) להשתלב באמת בחברה כך שבסופו של דבר לא יהיה צורך באפליה מתקנת. מנגד, טוענים אחרים כי אפליה מתקנת מסייעת לאדם אחד על חשבון אדם אחר כך שהיא לא הוגנת ולא מוסרית, וכי היא דווקא מנציחה פערים ותדמיות שליליות של קבוצות מסוימות.
כשמביטים בנתוני התעסוקה בארץ, ובפרט בהשתלבותם, או ליתר דיוק חוסר השתלבותם, של הערבים, הדרוזים, הבדואים והצ'רקסים (שמהווים למעלה מ-20% מאוכלוסיית ישראל) במשרות איכותיות; וכשמביטים בפערי השכר בין גברים לנשים, כולל במשרות זהות; וכשנזכרים בסיפורי ההצלחה של "מבצע שלמה" ושל "מבצע משה" ובפער בינם לבין הקליטה עצמה של יוצאי אתיופיה בארץ; וכשמישירים מבט אל חייהם של אנשים בעלי מוגבלויות ונוכחים לדעת עד כמה פוגע בהם הקושי להשתלב בשוק העבודה – מבינים כי בסופו של דבר באפליה מתקנת יש יותר יתרונות מחסרונות, ונותר רק לקוות כי נציבות שירות המדינה אכן תצליח לעמוד ביעדים שהציבה לעצמה.