חיפוש עבודה בדרום
ב-1953 התפטר דוד בן גוריון מתפקיד ראש ממשלת ישראל ועבר לגור בשדה בוקר, מתוך אמונה כי חובה להפריח את השממה וכי בעקבותיו ינהרו רבים וטובים לנגב. בראשית המאה העשרים ואחת אף ראש ממשלה או שר לא ידרים, אולם בינואר 2005 הוקם משרד ממשלתי חדש, שכיום נקרא המשרד לפיתוח הנגב והגליל, ושמטרתו להעניק עדיפות לאזורים אלה ולקדם אותם – ועדיין, חיפוש עבודה בדרום הוא חסם של ממש בפני מעבר לאזור זה ובפני צמיחה כלכלית אמיתית מאשדוד דרומה.
לוחות דרושים בדרום אינם אטרקטיביים במיוחד, בלשון המעטה. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לאורך השנים אחוז האבטלה בדרום גבוה ביחס למרכז הארץ ואילו השכר הממוצע נמוך ביחס לאזורים אחרים בישראל, כך שחיפוש עבודה בדרום גם אורך זמן רב יותר וגם מוביל למשרה מתגמלת פחות.
דרושים: שדרוגים בתחום התחבורה שיקרבו את הדרום למרכז
אחד הפתרונות לסיוע לכל מי שטרוד בחיפוש עבודה בדרום הוא קירוב הדרום למרכז הארץ, כך שטווח האפשרויות העומדות בפני מחפש עבודה זה או אחר יתרחב ובפרט יכלול גם חיפוש עבודה במרכז, אזור בעל אפשרויות תעסוקתיות רבות יותר. כדי שהדבר יקרה, חובה לפתח את התשתיות התחבורתיות ובפרט רכבת – אמנם קווי הרכבת בין הדרום למרכז שודרגו משמעותית, וכך למשל נסיעה מבאר שבע לתל אביב אורכת פחות משעה (כשעובדי הרכבת אינם שובתים…), וגם כביש שש מצמצם את הפער בין המרכז לפריפריה, ובכל זאת נדרשים עוד שיפורים ושדרוגים על מנת שלא רק תושבי באר שבע ואשדוד יוכלו להגיע בקלות ובנוחות לעבודה במרכז אלא גם תושבי עיירות הפיתוח שבנגב (שדרות, קרית מלאכי, אופקים, דימונה וכו' – שמספר המשרות הפנויות בהן זעום).
תנו לצה"ל לעבור
צעד חשוב נוסף שימלא את לוחות הדרושים בדרום במשרות איכותיות עשוי להיות מעבר בסיסי צה"ל מאזור המרכז דרומה. בפרט מדובר בהקמת עיר הבה"דים בנגב – תוכנית שאפתנית במיוחד שבמסגרתה יועתקו לאזור צומת הנגב שמונה בסיסי הדרכה (בה"דים), מחנה השלישות הראשית מר"ג, חלקים מהקריה ומצריפין ועוד. ב-2003 הונחה אבן פינה לפרויקט המהפכני, ועל פי התכנון עיר הבה"דים תחל לפעול בשנת 2015, דבר שיתרום לחיפוש עבודה בדרום אפשרויות רבות ומגוונות.
מי שעוד נרתם לסייע לחיפוש עבודה בדרום היא הרשות לפיתוח הנגב – באמצעות מט"י ב"ש, הנגב והדרום, גוף שמטרתו לסייע לבעלי עסקים בדרום להתמודד עם הקשיים העומדים בפני כל עסק ובפרט בפני עסק הפועל בתנאים ביטחוניים לא פשוטים ושבעיתות שקט סובל מהזנחה רבת שנים. למט"י ב"ש מספר שלוחות, ובהן אחת הפועלת לקידום התעסוקה במגזר הבדואי, ובפרט של הנשים – אוכלוסייה שעבורה חיפוש עבודה בדרום הוא משימה בלתי אפשרית כמעט.
בדרום הארץ ישנם גם קיבוצים ומושבים רבים, וכן מיזמים חקלאיים חדשניים (בעיקר בערבה) – וכל אלה מחפשים עובדים כל הזמן. אמנם מדובר במשרות תובעניות, בתנאי מזג אוויר קיצוניים, ובשנים האחרונות מאיישים אותן בעיקר תאילנדים, ובכל זאת מי שמחפש עבודה שהיא גם אתגר וגם שליחות ימצא את מבוקשו בדרום, ובדרך גם יגשים את חזונו של בן גוריון.
חיפוש עבודה בדרום – בואו לאילת
"בואי נימלט מן האספלט, ומן הערים המקומטות", כתב ירון לונדון (והלחינה נורית הירש) – ואכן חיפוש עבודה בדרום מוביל במקרים רבים לעיר השמש הנצחית, השפיץ הדרומי של ישראל (שלעתים נראה כאילו אינו באמת חלק מהמדינה), אילת. במיוחד מהווה אילת יעד לעבודות זמניות בתחום התיירות. בתי המלון הרבים של העיר, המסעדות, הפאבים והשירותים הנוספים שמוענקים לתיירים מחו"ל ומהארץ מייצרים משרות רבות, אידיאליות הן כעבודה לנוער, והן למשוחררי צבא שמשלבים שלווה, שמש, בילויים והכנסה נאה כולל קבלת מענק עבודה מועדפת – והכל עם תחושה של עבודה בחו"ל…