עבודה לנוער ולגיל העשרה
מבוגרים רבים נוטים לזלזל בבני הנוער, להדביק להם כינויים מעליבים ולראות בהם יצורים חסרי ערכים – אולם נתוני התעסוקה בקרב בני נוער בישראל מוכיחים כי אין הדבר כך. יותר ויותר צעירים מחפשים עבודה לנוער, בין אם כעבודה זמנית בחופש הגדול ובין כזו המתבצעת לאורך השנה כולה – והרצינות שלהם, כמו גם היכולת להתמיד בעבודה גם בתנאים לא פשוטים, בהחלט מוכיחה כי האמרה "זה נוער זה? זה בררה!" (שהונצחה בין השאר בשיר "סימן שאתה צעיר"), וזכתה לגלגולים שונים עם השנים, אינה נכונה.
באופן טבעי, לא כל המשרות מתאימות כעבודות לנוער וחשוב כי בני נוער המעוניינים בהכנסה נאה או בסיוע לתקציב המשפחתי ישקיעו זמן ותשומת לב במציאת עבודה המתאימה ליכולותיהם. בנוסף, חשוב מאוד כי בני הנוער העובדים יהיה מודעים לזכויותיהם, שכן ישנם מקומות עבודה לנוער המנצלים את תמימותם וחוסר ניסיונם של העובדים הצעירים, ומקפחים אותם.
אילו עבודות לנוער מוצעות בארץ?
אפשרויות העבודה לנוער מוגבלות אמנם (לא תמצאו בן 16.5 במשרה של מנהל בנק) אבל מצד שני מגוונות למדי:
האופציה הרווחת ביותר היא מסעדות ודוכני פאסט פוד על סוגיהם השונים. העבודות לנוער המוצעות במקומות אלה אינן קלות, מחייבות התמודדות עם הלקוח הישראלי התובעני והלא תמיד מנומס, מתבצעות בעמידה בסביבה חמה וצפופה, ובמקרים רבים יש חובה ללבוש מדים. מצד שני, נער שמחפש עבודה ואינו בררן יתר על המידה עשוי להרוויח סכומי כסף נאים אם יבצע מספיק משמרות וגם יוכל להתקדם למשרות מתגמלות יותר, בעיקר כשמדובר ברשת. כמו כן התמדה בעבודה שכזו תתרום בעתיד גם לכתיבת קורות חיים של הנער ותוכיח כי מדובר באדם רציני ומסור.
בתי קולנוע מספקים גם הם מקומות עבודה לנוער, שמתבצעים באווירה שקטה ורגועה יותר – אם כי שעות העבודה עלולות להיות פחות נוחות. אופציה אחרת העומדת בפני בני נוער שמחפשים תעסוקה היא השתלבות במקום העבודה של אחד ההורים, לרוב בעבודה כללית זו או אחרת (מזכירות, מחסנאות וכו'). בני נוער המחפשים עבודה זמנית לחופשת הקיץ יוכלו למצוא משרה צוהלת (אך גם מאתגרת מאוד) כמדריכים בקייטנות השונות באזור מגוריהם. בכל מקרה רצוי להתחיל בחיפוש עבודה מבעוד מועד, כשאפשר להיעזר גם בירידי תעסוקה שמארגן שירות התעסוקה וכן רשויות מקומיות שונות, וגם בהורים ובחבריהם.
עוד עבודות לנוער הן בייביסיטר, דוג-ווקר (מטייל כלבים) ושיעורים פרטיים. עבודות אלה מתאימות יותר לבני נוער בעלי יוזמה, שכן הם אלה שחייבים לשווק את עצמם ולהשיג לקוחות. מצד שני, ביצוע עבודה איכותית בתחומים אלה ייצור מוניטין גבוהים ופרסום מאוזן לאוזן, כך שבסופו של דבר הלקוחות ירדפו אחרי בני הנוער…
די לניצול – חוק עבודת הנוער
אם עבור מבוגרים חיפוש עבודה במרכז, בצפון או בדרום עלול להפוך למסע רצוף תלאות ואכזבות, הרי שלבני נוער קל יותר למצוא עבודה – אולם קשה הרבה יותר לשמור על זכויותיהם.
אחת הסיבות לכך היא היעדר מודעות מספקת בקרב הצעירים. בקיץ 2012 השיק משרד התמ"ת אפליקציה ייחודית המפרטת את החובות של מקומות עבודה לנוער כלפי העובדים הצעירים, האינטרנט אף הוא מאפשר להם גישה נוחה אל מקבץ הזכויות, וקיץ 2011 שעורר רוח של מחאה והבנה כי עובדים אינם עבדים תרם גם הוא – אולם באופן טבעי אין בכך די, ונדרשת גם עמידה איתנה של בני הנוער עצמם, במידת הצורך בעזרת הוריהם וכמובן שגם בעזרת רשויות האכיפה, כך שמעסיקים יידעו כי אל להם לנצל בני נוער.
בעיקר חשוב לדעת כי עבודות לנוער מוגבלות מגיל 14 ומעלה, כי אסור בשום פנים ואופן לשלם פחות משכר מינימום (שמשתנה בהתאם לגיל העובד ומעת לעת), כי חובה לשלם גם עבור נסיעות, התלמדויות, ישיבות צוות וכל פעילות אחרת במסגרת העבודה, כי במסגרת יום עבודה חובה לספק גם הפסקות באורך נתון וכי אין לנכות מהשכר תשלומים עבור ביטוח לאומי או כל קנס שהוא.