עבודה מועדפת לחיילים משוחררים
חיילים משוחררים זקוקים לכסף, המדינה מבקשת להשפיע על שוק העבודה ובפרט לנתב למשרות מסוימות יותר כוח אדם – והחיבור בין שני האינטרסים יצר את "עבודה נדרשת" (שכולם קוראים לה עבודה מועדפת), אופציה המאפשרת לחיילים משוחררים לזכות במענק בן כמה אלפי שקלים אם יעסקו בעבודות שהמדינה מגדירה כנחוצות במשך פרק זמן מסוים לאחר השחרור מצה"ל.
ישנו מגוון רחב יחסית של עבודות מועדפות, כלומר כאלה המזכות את החיילים המשוחררים במענק הנחשק – שנכון לתחילת שנת 2012 עומד על קצת למעלה מ-9,000 ₪ – ממתדלקים דרך מלצרים בבתי מלון וכלה במטפלים בקשישים. לרוב מדובר במשרות לא מאוד אטרקטיביות (שכן אם היו אטרקטיביות מן הסתם לא היה צריך לפתות את החיילים המשוחררים לעסוק בהן) אולם המגוון הרחב מאפשר לכל מחפש עבודה למצוא משרה סבירה (באמצעות חברת השמה או בכוחות עצמו) ובסופה של תקופה ליהנות מהבונוס השמנמן.
רשימת עבודות מועדפות
אחת האופציות הפופולאריות בקרב מי שמחפש עבודה לחיילים משוחררים היא עבודה בתחנת דלק. אמנם הריח לא משהו, אבל הפרישה הרחבה של תחנות דלק מאפשרת מציאת עבודה בקרבת הבית – יתרון חשוב במיוחד לחיילים שבמהלך השירות הצבאי היו רחוקים מהבית. חשוב להדגיש שעבודה פקידותית בתחנת דלק אינה מזכה במענק עבודה נדרשת.
עבודות מועדפות ניתן למצוא גם באתרי בנייה, אם כי מטבע הדברים מדובר באופציה פחות רווחת. כל עבודה באתרי בנייה, פרט לכאלה בתחום הפקידות, נחשבת כעבודה נדרשת – כולל שיפוצים. מקומות עבודה הנחשבים אטרקטיביים יותר הם בתי מלון, אם כי העבודה בהם אינה קלה ומתאפיינת באינטנסיביות. בין האופציות העומדות בפני מי שמחפש עבודה מועדפת ניתן לציין מלצרות, חדרנות, עבודות ניקיון, משרות בתחום האבטחה וגם מי שמתקבל לצוות בידור יוכל לקבל מענק עבודה נדרשת. גם בבתי מלון, כמו במקומות העבודה האחרים, עבודה פקידותית אינה נחשבת עבודה נדרשת.
חיפוש עבודה בצפון הארץ או בדרומה שמזכה במענק כולל אופציה נוספת – חקלאות. תחום זה כולל מגוון מקומות עבודה אפשריים: בתי אריזה, יערות הקרן הקיימת, חממות, חוות, משתלות (אולם לא כאלה העוסקות במכירת צמחים בלבד אלא שמתבצע בהן גם גידול צמחים) ובאופן כללי כל משרה שאינה מקצועית בתחום החקלאות, לא כולל עבודה בעלת אופי פקידותי.
תחום אחר, מאתגר במיוחד וכזה המעשיר לא רק את חשבון הבנק אלא גם את הנפש, הוא טיפול בבעלי מוגבלויות – בין אם בביתם ובין אם במוסד המיועד לכך (מעון יום שיקומי, בית חולים סיעודי, מוסד לטיפול בתשושי נפש וכו'). על מנת שעבודה במוסדות אלה תוכר כעבודה מועדפת עליה להיות בעלת אופי טיפולי, והדרכה למשל אינה נכללת ברשימות העבודות הנדרשות. עבודה בביתו של המוגבל תוכר כעבודה מועדפת רק כשמדובר באדם בעל זכאות לגמלת שירותים מיוחדים או לגמלת סיעוד מטעם הביטוח הלאומי, בנכה שזכאי לתגמול מטעם משרד הביטחון, או בילד בעל נכות המוכר על ידי הביטוח הלאומי. בנוסף, על המעסיק להיות מצויד ברישיון העסקת עובד זר. עבודה שכזו אינה קלה – פיזית ונפשית – אולם התרומה לקהילה מתווספת על התרומה לחשבון הבנק כך שמדובר בעבודה מעצימה מאוד.
עבודות מועדפות נוספות הן כאלה המתבצעות בבתי מלאכה ומפעלים. מדובר בעבודות בלתי מקצועיות, לא כולל פקידות, וכן בעבודה מקצועית בתפירה או גזרנות.
על מנת לקבל את המענק המבוקש יש לעסוק בעבודות מועדפות במשך 150 ימים (לא חובה ברצף ולא חובה אצל אותו מעסיק) תוך שנתיים מיום השחרור. ישנם גם תנאים אחרים, וכדאי מאוד להיוועץ באנשי הביטוח הלאומי (האחראי על הענקת המענק) מייד עם השחרור, ולתכנן בהתאם את ההשתלבות בשוק העבודה.
אחד השימושים הרווחים במענק הוא יציאה לטיול ממושך, שבמקרים רבים משולבת בו גם עבודה במזרח הרחוק או בדרום אמריקה, כך שבסופו של דבר צוברים החיילים המשוחררים גם ניסיון, גם חוויות וגם סכום כסף נאה המאפשר לצאת לדרך אחרי הצבא ברגל ימין.